Gideon Italiaander schittert in docuserie: De Strijd om de Havenstraat

Ondanks eerdere pogingen van de gemeente, heeft het Havenstraatterrein de afgelopen eeuw al meerdere keren de sloopkogel weten te ontwijken. Toch staat de omgeving van het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, bekend om zijn industriële, artistieke en ambachtelijke erfgoed, voor een grote verandering. De invloed van deze veranderingen wordt in beeld gebracht in de nieuwe docuserie ‘De Strijd om de Havenstraat’, waarin ook Gideon Italiaander een prominente rol speelt.

AT5's nieuwe docuserie: "De Strijd om de Havenstraat”

De gemeente Amsterdam heeft al 15 jaar plannen om 500 woningen te bouwen op een van de laatste rafelrandjes van de stad, maar deze ambitieuze plannen dreigen de rijke geschiedenis van het gebied te overschaduwen. In de nieuwe docuserie van AT5 worden de ontwikkelingen rond het terrein op de voet gevolgd. De serie belicht de transformatie van het gebied sinds de jaren '70 en onderzoekt de impact van de aangekondigde veranderingen op de huidige huurders en de bredere gemeenschap.

Foto: Luuk Koenen/AT5

Gideon Italiaander: een ondernemershart in de havenstraat

De tweede aflevering van de serie neemt een kijkje in de kringloopwinkel van Gideon Italiaander aan de Havenstraat. Gideon deelt zijn persoonlijke ervaringen en bezorgdheid over de uitdagingen waarmee kleine ondernemers in Amsterdam te maken krijgen, waaronder de hoge huurprijzen en financiële druk. Italiaander benadrukt het belang van betaalbare bedrijfsruimtes voor startende ondernemers en bekritiseert de impact van stedelijke ontwikkeling op het karakter van de stad.

“Ik heb hier de kans gehad om te beginnen en van hieruit weer verder te groeien. Ik vind eigenlijk dat iedereen die kans moet krijgen.”

Jaren van juridische strijd

Na jaren van juridische procedures heeft de Raad van State in februari de bouw van de woningen goedgekeurd, ondanks het verzet van verschillende lokale partijen, waaronder The British School en de Museumtram, een vrijwilligersorganisatie die historische trams restaureert. In 2019 verwierp de Raad van State een eerder bestemmingsplan vanwege de aanwezigheid van 45 historische trams op het terrein.

Een historische wijk in gevaar

Het Havenstraatterrein, gelegen achter het Haarlemmermeerstation en nabij het Vondelpark, heeft een rijke historie. Het is het eindpunt van een historische spoorlijn naar Amstelveen en heeft sinds de twintigste eeuw, toen het werd getransformeerd van een passagiers- naar een goederenstation, verschillende rollen vervuld in de stad.

De toekomst van de Havenstraat

De geplande ontwikkelingen in de Havenstraat markeren een kantelpunt in de geschiedenis van Amsterdam. De komst van de nieuwe woningen en het mogelijke vertrek van de historische en culturele elementen verandert het aangezicht van dit deel van de stad voorgoed.

Bekijk de afleveringen hier